Ordfører Eva D. Husby - foto: Kim-Are Walsø

Ordfører Eva D. Husby sin åpningstale under Sørøydagene 2010

Velkommen til Sørøydagene 2010 og det gode liv på Sørøya

Et av årets høydepunkt for meg som ordfører i Hasvik kommune er åpning av Sørøydagene. Det er en av de få dagene i året hvor jeg tar på meg Sørøydrakten og ordførerkjedet. For det her er høytid - på lik linje med 17. mai.
Det er nok ikke bare ordføreren som ser fram til Sørøydagene og mange og lange hektiske dager med et tettpakket program og lite søvn, og masse sosialt samvær. For hovedessensen i Sørøydagene er de mellommenneskelige møtene. Vi som bor her hele året gleder oss til å treffe igjen utflytta sørøyværinger og andre sørøypatriota som år etter år kommer hit for å delta i Sørøydagene.
Og gjestene våre uttrykker glede over å kunne delta i det gode liv på Sørøya noen hektiske sommerdager, oppleve lyse sommernetter, vakker natur, mye fisk og gjestfrie mennesker. Det er med tungt hjerte mange forlater Sørøya etter feriens slutt, og årlig hører vi mer enn et hjertesukk: "Dere vet ikke hvor heldige dere er som kan bo hele året på Sørøya". Ja, jeg tror faktisk at de fleste av oss som bor her er blitt klar over er heldige vi er, og vet å verdsette de kvalitetene det å bo på Sørøya representere.
Siste folketelling viste dessuten en økning på 17 personer fra 1. januar til 1. april, så det kan tyde på at flere har oppdaget at det er bra å bo her, også utover noen hektiske ferieuker. Og til dere gjestene våre som drar herifra med tungt hjerte når sommeren er over: "Det er mulig å bo her hele året, og vi har god plass til alle".
Vi fikk forresten en luksusproblem på Sørvær sist måned. Det viste seg at barnehagen var overfylt, og vi må nå gjenåpne gammelbarnehagen og tilsette en assistent ekstra. Og det er et av de beste sunnhetstegnan et samfunn kan ha: - at vi får tilflytting av barnefamilia - og at det fødes unga i kommunen Så vidt jeg som ordfører er orientert om får vi 12 fødsler i kommunen nå i 2010. Jeg setter stor pris på at ungdommen fortløpende holder meg orientert når det er graviditet på gang - ja etter ei viss tid altså..
Årets Sørøydager bygger på tidligere års tradisjoner med havfiskefestivalen og festivalfesten på tørrfiskloftet som hovedarrangement, men dagene rommer så mye mer. Sørøydagan er fullstappet med aktiviteter for alle aldersgrupper. Spennvidden er stor fra arrangement for og med barn til kafe med loddsalg arrangert av pensjonistforeningen. Det blir sang og fester, maraton, golf og turmarsjer og mye mer. I tillegg har Sørøyrocken gjenoppstått i år - et rusfritt arrangement for ungdom i alle aldre. Jeg var en snartur innom det rusfrie arrangementet på tørrfiskloftet fredags kveld, og der var det både trøkk , stemning og masse glade ungdom!! Og det er ikke rart det ble stemning når vi ser hvor mange dyktige artister som deltok der: bla Sirius, Cyaneed, Moillrock, Kristian Park, First Impression, Creep Colony, Damage Ink, vår egen dansegruppe EKC og sist men ikke minst han Petter Carlsen.
Ja Petter Carlsen deltar ikke bare på Rockearrangement. Han er faktisk Festivalmusikern våres, og dere vil møte ham både på Kvitbua i Breivikbotn på tirsdag og på avslutnings-konserten i kirka på Hasvik neste søndag. Vi pleier å dele ut kulturprisen under åpninga av Sørøydagene. Det skal vi ikke gjøre i dag, ikke fordi vi ikke har en kandidat. Det har vi. Et enstemmig formannskap har valgt årets kandidat. Vi har gavesjekken klar. Vi har kjøpt inn gave, og jeg har skrevet talen. MEN det er et problem. Mottakeren av årets kulturpris er ikke på Sørøya denne helga. Det var ei reise som var planlagt for lang tid siden, før formannskapets kåring - og umulig å endre. Vi har derfor valgt å tildele prisen under avslutningen av Sørøydagan i Hasvik kirke neste søndag. Så nå kan dere lure og gjette enda ei uka på hvem det er som får Kulturprisen i 2010.
Jeg vet at det er mange registrerte Sørøyborgerere her i salen i dag. Og jeg tipper også at vi har mange som ikke er registrert, men som ønsker å bli det. Det er mulig å tegne Borgerbrev på Tørrfiskloftet i dag, og på åpen dag på Rådhuset på onsdag. Borgerbrevet er gratis for alle som er registrert bosatt i kommunen, og koster 150 kroner for de som ikke er det. Så hvis dere ønske å spare kr 150, er det bare å melde flytting til kommunen. Borgerbrev har vært ei artig og positiv sak, ikke bare fordi jeg gjennom det kan titulere meg som borgermester, men mest fordi nærmere 1000 personer så langt har tegnet borgerbrev. For det er mange som er glade i øya våres og føle tilknytning hit. Det gjelde selvsagt først og fremst vi som bor her hele året, utflytta Sørøyværinga og etterkomerne deres. Men også mange som har jobba her i perioder, og etter hvert et stadig større antall tilreisen som har vært her en eller flere ganger og latt seg fascinere av øya, naturen og menneskene. Felles for alle er at de oppfyller hovedkriteriet for å kunne bli Sørøyborger - nemlig at de fysisk og faktisk har vært på Sørøya minst en gang før borgerbrevet kan utdeles.

MEN i tillegg må man også på tro og ære love:

  1. å alltid ha Sørøya med i sitt hjerte
  2. å alltid være en god Sørøyambassadør i ord og gjerning
  3. å alltid spre det stolte budskapet om Sørøya og dens fortreffelighet til alle ører som vil høre
I fjor ble bussjåføren våres - han Ragnar Nilsen utnevnt til årets Sørøyborger 2009. Det var et populært valg. Også i år skal vi kåre en Sørøyborger. Her inviterer vi dere til å være med i prosessen. I dag og på Rådhuset helt fram til fredag kl. 14.00 kan dere avgi forslag på årets Sørøyborger. Det er mulig å stemme på alle Sørøyborgerne med unntak av ordføreren.. Årets Sørøyborger kåres i kirka på Hasvik neste søndag kl. 18.30. Som dere skjønner vil det skje en god del på avslutningen i kirka på søndag, og jeg oppfordrer flest mulig til å delta.
Sørøydagene er viktige for hasviksamfunnet, noe som den storstilte dugnadsinnsatsen fra befolkningen tydelig gir signaler om. Uten dugnadsarbeidet har det vært umulig å arrangere Sørøydagene. De frivillige fortjener all den ros og honnør vi kan gi dem. Jeg retter en stor og hjertelig takk til alle som er med på å gjøre Sørøydagene til årets store begivenhet på Sørøya: - først og fremst lokalbefolkningen som stiller opp, - men også gjestene våre som legger ferien til Sørøya og er med på å skape liv og røre i bygdene våre noen hektiske sommeruker.
Det er med stor glede og ærbødighet jeg nok en gang ønsker alle hjertelig velkommen til årets Sørøydager og Det gode liv på Sørøya. Og håper at får noen flotte dager sammen.

Jeg erklærer med dette Sørøydagene 2010 for offisielt åpna.

Del dette: