Sørøyfestivalen

Sørøyfestivalen arrangeres av Sørøy Havfiskeklubb.

Sørøy Havfiskeklubb

Sørøy Havfiskeklubb ble stiftet i 1987, og har i årene siden da markert seg på en svært positiv måte. Klubbens hovedsete er på Sørvær som ligger på Sørøya i Hasvik kommune.

Sørøya er Finnmarks største øy, og med sin ville natur, mange små og store fjorder, høye fjelltopper og rike fiskefelt, er øya et eldorado for naturelskere generelt og havfiskere spesielt.

Fra Sørøyfestivalen 2006
Fra Sørøyfestivalen 2006 - Foto: Tommy Fure Øwre

Sørvær

Sørvær blir av mange karakterisert som havfiskernes Mekka. Ingen steder er det satt så mange rekorder som her. Dette er festivalen hvor en får mest og størst fisk!

I 2002 var Sørøyfestivalen den beste av 27 festivaler i Norgescupen i Havfiske. Det ble fisket totalt 10.608 kg; noe som gir et snitt pr. fisker på 125 kg. Den største fisken i 2002 ble også sveivet opp her; en torsk på 22,06 kg.

I 1989 arrangerte Sørøy havfiskeklubb et vellykket Norgesmesterskap. Den gangen var også NRK på plass, og laget et 15 minutters program om festivalen. I 2002 var TV Norge og laget en reportasje på 10 minutter fra stedet.

Sørøyfestivalen

Havfiskekonkurransen mønstrer båter fra store deler av Sørøya for å ta havfiskerne ut på feltet. Og her er det ingenting å si på sikkerheten; båtene er topp utstyrt med GPS, ekkolodd, VHF, flåte og høye rekker.

En severdighet under havfiskefestivalen er når fiskebåtene går i konvoi ut fra havna til åpent hav. Redningsskøyta er også med slik den alltid har vært i alle år mens festivalen har pågått. Fra redningsskøyta legges ned krans over fiskere som er blitt borte på havet. Når redningsskøyta gir signal, stevner fiskebåtene mot fiskeplassene med havfiskerne ombord. Fisket foregår da i 5 strake timer.

Sørøyfestivalen 2006
Fra Sørøyfestivalen 2006 - Foto: Tommy Fure Øwre

Premiering

Vanlig premiering under havfiskefestivalen på Sørvær er pokaler til størst oppfisket kvantum for herrer, damer, lag og junior. I tillegg gis pokal til fiskeren med størst fisk - selve prestisjeprisen!

Vanlig deltakerantall under havfiskefestivalen er 100 pluss. I 2003 arrangerte Sørøy Havfiskeklubb nordisk havfiskemesterskap med ca. 170 deltakere.

Grunnen til at nettopp Sørvær fikk nordisk mesterskap er allerede nevnt: utenfor Sørøya finnes de største fiskene og i de største mengdene av dem.

Her garanteres det fisk til alle!

Del dette: