Sørøydagene er over...

Det er tidlig formiddag mandag 11. juli. Stillheten har senket seg over bygdene her på Sørøya etter 10 hektiske dager med folkefest og Sørøydager.
Tåka ligger lavt nedi fjellsidene, og temperaturen har i løpet av få døgn sunket fra sydentempratur sist lørdag til normal finnmarkstemperatur på ca. 10 grader i dag. I grunnen er det greit, for vi trenger å puste ut litt nå etter en hektisk aktivitet døgnet rundt. Den største utfordringen under Sørøydagene har faktisk vært å prøve å rekke over alle arrangementene. Jeg prøvde, men må bare innrømme at jeg klarte det ikke. Og det må vel betegnes som et luksususproblem.
De første Sørøydagene, eller Havfiskefestivalen som det het, ble arrangert for 25 år siden. Det var en stor begivenhet den gang å arrangere en festival som tiltrakk fremmedfolk hit til Sørøya og skapte et myldrende folkeliv noen hektiske sommerdager. Ja, det var en stor begivenhet for 25 år siden. Men det er en bragd at man år etter år i 25 år har klart å gjennomføre Havfiskefestivalen og videreutvikle Sørøydagene til hva det er blitt nå i 2011. Takk til ildsjelene som startet det hele for 25 år siden, og takk til alle ildsjelene som har bidratt i løpet av disse 25 årene.
Avslutning av Sørøydagene
Fra avslutningen av Sørøydagene 2011 - Foto: Eva D. Husby
Sørøydagene 2011 startet med Havfiskefestivalen på Sørvær forrige fredag. Deretter har det gått slag i slag med videreføring av tradisjonelle og populære arrangement som bla: turmarsjer, barnas dag, åpen dag på E-verket, fotballturneringer, fotomaraton, babytreff og Sørøyborgarting, Sørøymaraton og løp. Og selvsagt: alle kafeene, festene og sosiale sammenkomster med sang, musikk og kulturinnslag – og alt som hører med av mat og drikke.

I år var det i tillegg flere nye arrangement som viste seg å bli svært så populære:

Åpning av Sørøydagene som eget arrangement med underholdning, dans og grilling på plattingen nedfor Kvitbua i Breivikbotn ble et flott familiearrangement. Toppturene ble raskt et av de mest populære innslagene. Folk i alle aldre har stimet til fjells for å få med alle 9 toppene. Ja, dette ble så populært at det ble meldt om kø opp til Sluskefjellet. Sørøymarkedet med både lokale og tilreisende selgere og utstillere i Breivikbotn trakk til seg flere hundre mennesker som koste seg i stekende sol, og ga klare assosiasjoner til sydligere strøk. Dans har vært i fokus under årets Sørøydager med både kurs og oppvisning i danser med en spennvidde fra hipp hopp, magedans, linedans, salsa og zumba til seniordans. Dette var helt tydelig et populært innslag, både for de 78 deltakerne og en fullsatt sal som overvar dansefremvisningen på Hasvik samfunnshus.. Søndag kveld var det tradisjonen tro avslutning av Sørøydagene med konsert i Hasvik kirke, en høytidelig og verdig avslutning ledet an av Sørøykoret.

Ja, vi har hatt 10 flotte dager her på Sørøya!

Det er artig når øya flommer over av fornøyde mennesker, som forteller oss hvor godt det er å komme hit. Mange av de fremmede gjestene våre kommer igjen år etter år, og er etter hvert nærmest blitt som kjentfolk å regne. For mange er turen til Sørøya årets høydepunkt, noe de gleder seg til gjennom hele året. Det får både jeg som ordfører og innbyggerne i kommune stadig tilbakemelding på. Og jeg må bare innrømme at det får mitt patriotiske ordførerhjerte til å svulme over av stolthet når vi hører alle honnørordene – både over den storslåtte naturen vi har og de flotte menneskene som bor her. For viktigst av alt under Sørøydagene er de mellommenneskelige møtene og det sosiale samværeret – mellom havfiskere, hjemvendte sørøyværinger, vanlige turister og oss helårsboede sørøyværinger. Det er det vi husker og gleder oss til, og som gjør at folk stiller opp år etter år – både som arrangører og aktive deltakere. Jeg vil rette en stor og varm takk til alle 300 som har bidratt til at årets Sørøydager har blitt så vellykket. Det er umulig å fremheve noen enkeltpersoner, for alle er like viktige. Og takk til gjestene som har besøkt oss her på Sørøya, og er med på å gjøre Sørøydagene til årets begivenhet i Hasvik kommune. Dere er hjertelig velkomne også til neste år.

Jeg ønsker en fortsatt god sommer til alle.

Eva D. Husby Ordfører

Se bilder fra Sørøydagene 2011 her:

Del dette: