Foreldrepulsen:

Små grep – stor forskjell

Næringsrik og variert mat er viktig for barns helse og trivsel. Et sunt kosthold legger grunnlaget for opplagte skolebarn.

Hvordan få barna til å spise mer grønnsaker?

Mange foreldre fortviler over at barna spiser lite grønnsaker. Disse vitaminbombene bør være en selvsagt del av hvert måltid, selv om barna rynker på nesen. I matpakka sendes det alltid med noen grønnsaker. Sukkererter, agurkstaver, småtomater, blomkålbuketter og gulrotstaver er lette å spise, og faller i smak hos mange barn. Slikt er også fint å ha klart på et fat som kan settes frem når middagen forberedes. Da er mange barn sultne, og de kan få en sunn «forrett» mens de venter.
Illustrasjon - kosthold
Små justeringer i matvanene, i kombinasjon med fysisk aktivitet, kan gjøre underverker for helse og velvære.
En skål med kaldt vann med kålrot- og gulrotstaver i, er lurt å ha stående i kjøleskapet. Det er lett å forsyne seg fra, og det smaker friskt og godt mellom måltidene. Er barna glade i smoothie, finnes det mange muligheter til å tilsette smaksnøytrale grønnsaker i tillegg til de saftige og søte fruktene og bærene du vanligvis bruker. Hva med gulrot i kombinasjon med ananas og appelsin, for eksempel – eller avokado med banan og jordbær?

Gode fullkornsmåltider

Grove kornprodukter er en god kilde til mange næringsstoffer – jo grovere, jo bedre. Brødet bør helst være merket med trekvart eller helt full sirkel på brødskalaen du finner på brødposen. Mange barn er glade i brødskiver, men noen ønsker seg mer variasjon i de typiske kornmåltidene, som frokost og kveldsmat. Gode alternativer er grøt laget av havregryn, sammalt hvete eller hirse, grove knekkebrød eller kornblandinger uten for mye sukker. Andre tips for å øke andelen fullkorn, er å bytte ut pastaen og risen med fullkornsalternativer, og bruke halvparten grovmel i pizzabunnen og pannekakene. Vafler laget på fin, sammalt hvete og litt havregryn, med lite sukker i, blir kjempegode hverdagsvafler. Disse er også fine i å ha med i matpakka.
Illustrasjon - kosthold
Illustrasjonsfoto

Tips for et sunnere kosthold:

  • Ha fire hovedmåltider per dag.
  • Bruk vann som tørstedrikk.
  • Begrens juicedrikking til ett glass om dagen.
  • Velg fullkornsalternativer.
  • Tilby rå grønnsaker før middag til ettermiddagssultne barn. 
  • Velg fiskemiddag og fiskepålegg flere ganger i uka.
  • Nøtter og bær er energi- og næringsrikt påfyll på vei til trening.
  • Ta tran eller andre D-vitamin-tilskudd.
  • Involver barna i matlagingen.

Del dette:

Tips en venn Skriv ut