Foreldrepulsen:

Les høyt!

Foreldre kan gi leseglede! Å lese høyt for barna er en kvalitetsstund i hverdagen, med nærhet, ro og fine leseopplevelser.

Høytlesing styrker barnas ordforråd, forbedrer lese- og skriveferdigheter og skaper leseglede.

Hvorfor er det viktig å lese høyt for barna?

Å lese er en grunnleggende ferdighet som gir barnet store fordeler. Lesing er nøkkelen til kunnskap, læring, opplevelser og fellesskap. Barn som blir lest høyt for, har større sannsynlighet for å bli glad i å lese seinere i livet. Høytlesing har også positive konsekvenser for barnets språkutvikling.

Illustrasjon - høytlesning
For å få best mulig utbytte av lesestunden bør barna trekkes aktivt inn i høytlesingen.

Men de kan jo lese selv!

Barn som leser godt selv bør selvsagt trene masse på det. Det er likevel ingen grunn til å slutte med høytlesingen. Lesestunden har fortsatt en verdi som en fellesskapsopplevelse som øker lesegleden.

Det er et godt utgangspunkt for å snakke om bøkene dere leser og på den måten hjelpe barnet til å bli en mer bevisst leser.

Illustrasjon - høytlesning
Illustrasjon - høytlesning

Hvordan få mest utbytte av lesestunden?

De fleste barn synes det er gøy å høre på lesere som lever seg inn i teksten og bruker stemmen for å vise sinnsstemning, karaktertrekk og spenningskurver i fortellingen og rollefigurene.

Dette er viktig for både leseopplevelsen og forholdet mellom deg og barnet når dere leser. Viser du entusiasme og innlevelse, vil barnet oppleve at lesestunden er noe viktig og fint.

I tillegg er det lurt å snakke litt om boka før, underveis og etter lesingen.

Se på forsiden, bla gjennom og titt på bildene, og les tittel og kapitteloverskrifter før dere begynner. Hva tror dere boka handler om? Hva kommer til å skje?

Det er lurt å ta pauser underveis i lesingen for å snakke om vanskelige ord, kommentere bildene og sjekke at barnet henger med i handlingen.

Etter lesestunden kan dere fantasere om hva som kommer til å skje videre? Eller hva som hadde skjedd hvis …?

Trekk barnet aktivt inn i høytlesingen ved å:

  • stille spørsmål til teksten
  • snakke om bildene
  • undre dere over nye ord
  • fantasere om hvordan det går videre i handlingen
  • be barnet gjenfortelle deler av handlingen
  • samtale om skrivestil, sjanger eller forfatterskap
  •  

Del dette:

Tips en venn Skriv ut