Foreldrepulsen:

En vellykket skolestart

Skolestart er en viktig milepæl for barn og foreldre. En overgang fra kjent til ukjent for store og små. Hvordan kan du bidra til å gjøre skolestarten til en god opplevelse?

Overgang fra barnehage til skole

De aller fleste barn takler overgangen fra barnehage til skole veldig bra. Ofte er overgangen vel så stor for foreldrene i denne nye tilværelsen. Foreldrene vil merke at den jevnlige informasjonen om barnets dag som de ofte fikk i barnehagen, blir litt annerledes på skolen.

Ved henting møter foreldrene gjerne de SFO-ansatte, som ikke har muligheten til å ha full oversikt over barnets skoledag. Denne endringen i informasjonsflyt og oversikt er uvant for foreldrene, og kan ta litt tid å venne seg til.

Illustrasjon - skolestart
Fersk, spent og forventningsfull går seksåringen inn i skolegården første skoledag. Sommerfuglene flakser også i magen til de mer rutinerte som har rykket opp et trinn.

Snakk med barnet

Den beste informasjonen om hvordan barnet opplever skolestarten, får du fra barnet selv. Ofte er barnet slitent når det kommer hjem fra skole eller SFO, særlig den første tiden, og det kan være lurt å vente litt med spørsmålene om hvordan dagen har vært.

Illustrasjon - skolestart
Illustrasjon - skolestart

Under middagen kan være et godt tidspunkt for å snakke litt om skoledagen. Begynn gjerne med å fortelle litt om hva du har opplevd i dag. Ved å dele små innblikk fra dagen din, vil ofte barnet også dele noe fra sin dag.

Finn tilbake til rutinene

I løpet av ferien har både voksne og barn kommet ut av hverdagsrutinene.

Det er deilig med late morgener og sommerkvelder, men det er lurt å bruke de siste dagene før skolestart til å finne tilbake til hverdagsrytmen. Noen barn bruker opp mot en uke til å justere seg tilbake.

Trøtte barn kan bli plaget med hodepine og oppleve vansker med å konsentrere seg. Nok søvn gir det beste utgangspunktet både fysisk og mentalt for en god skolehverdag.

Dette forventes av foreldre:

  • At de viser interesse for barnets skolearbeid og lekser
  • At de snakker positivt om skolen og læreren foran barnet
  • At barnet kommer til skolen i rett tid
  • At barnet har utstyr og klær etter behov
  • At foreldre og barn opptrer inkluderende overfor klassekamerater

Del dette:

Tips en venn Skriv ut